Risusavotta torstaina 23.4 klo 14 - 19

Jämsän Aluelämpö Oy ottaa torstaina 23.4 klo 14 - 19 viimevuotiseen tapaan puiden ja pensaiden leikkaamisesta syntyneitä risuja ja oksia Hallin lämpökeskuksella, osoitteessa Vehkaojantie 90. Muuta roskaa tai jätettä kuormassa ei saa olla.

Hallin seutu ry:n edustajat valvovat ja opastavat paikalla kuorman purkamisessa. Jokainen tuoja purkaa kuormansa omatoimisesti. Koronapandemiasta johtuen kuormien purkaminen tapahtuu yksi kerrallaan turvaväli huomioiden.

Haravointijätteestä on muutama kysellyt. Jämsän jäteasemilla otetaan maksullinen haravointijäte vastaan poltettavana-/rakennusjätteenä. Hallissa haravointi- ja puutarhajätettä otetaan vastaan Hallin jäteasemalla maksua vastaan. Isot erät tulisi toimittaa Erkki Salmisen laitokselle Jämsänkoskelle. Voimassa olevat maksut löytyvät internetsivuilta.

Kaupungista todetaan, että kukaan ei ole saanut lupaa viedä haravointi- tai muuta puutarhajätettä Jämsän kaupungin puistoihin tai metsiin. Joten jos tälläistä tapahtuu, se on luvatonta toimintaa (ympäristörikos).

Vaikka tätäkin jätettä (raaka-ainetta) otetaan monissa kunnissa vastaan ilmaiseksi, ei Jämsä ole sellaista päätöstä tehnyt. Käytännössä mahdollisuudet on siis kompostoida puutarhajäte omalla maalla, sopia jonkun muun maanomistajan kanssa asiasta tai toimittaa jäte jätesasemalle. Kuivat oksat voi polttaa tulisijassa, mutta muutoin polttamisessa on huomioitava ympäristönsuojelu- ja jätehuoltomääräykset.

"22 §. Keskuslämmityskattilassa tai muussa vastaavassa tulipesässä saa polttaa kuivia risuja, oksia sekä käsittelemätöntä puutavaraa. Paperia ja pahvia saa käyttää vain sytykkeenä vähäisiä määriä. Muiden jätteiden polttaminen on kielletty. Asemakaava-alueella jätteiden avopoltto on kielletty. Haja-asutusalueella saa polttaa avopolttona maa- ja metsätaloudesta syntyviä haitattomia jätteitä, kuten olkia ja hakkuutähteitä. Muiden jätteiden avopoltto on kielletty. Sallittujen jätteiden polttamisesta ei saa aiheutua terveydellistä vaaraa tai hajuhaittaa lähiasukkaille."

Yksi keino on ajaa lehdet ruohonleikkurilla silpuksi ja saattaa näin tehokkaasti luonnon kiertokulkuun omassa pihassa. Hifistelijä voi tutustua bokashi-kompostointiin. Puutarhajäte on arvokasta raaka-ainetta.

 

Hs/RS

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer