Sähköposti (erityisesti @suomi24.fi)

Hallin seutu ry lähettää kokouskutsut ja muita tietoja jäsenille sähköpostilla. Muista siis ilmoittaa, jos sähköpostiosoitteesi muuttuu. Yhdistyksen jäsenissä on muutama Suomi24-sähköpostin käyttäjä. Heille on tulossa muutoksia, koska ruotsalainen Aller myi Suomi24-sähköpostipalvelun saksalaiselle Mailbox.orgille. Suomi24-sähköpostin viestit siirtyvät Mailbox.orgiin, jos käyttäjä on rekisteröitynyt Mailboxiin viimeistään 10.1.2020. Mailboxissa toimii sama Suomi24.fi-osoite.

Mailboxin käyttäjäksi siirtyminen

Jos haluaa käyttää jatkossa Mailbox.org-sähköpostia ja siirtää viestit sinne, tarvitaan koodi. Koodin saa, kun ilmoittaa oman Suomi24-sähköpostiosoitteensa sivulla https://s24register.mailbox.org/fi/gettoken. Koodi tulee Suomi24-sähköpostiin. Koodin avulla rekisteröidytään osoitteessa https://s24register.mailbox.org/fi.

Mailbox on ilmainen ensimmäiset kolme kuukautta. Koejakson jälkeen hinta on halvimmillaan euron kuukaudessa. Ilmaisen käytön aikana voi sitten pohtia uudelleen, mitä sähköpostin kanssa tekee.

Lähtökohtaisesti on kuitenkin niin, että ilmaisenkin sähköpostipalvelun joku maksaa. Gmail on ilmainen, koska robotit lukevat viestejä ja sen perusteella kohdistetaan eri palveluissa mainoksia ja tietoja hyödynnetään muutoinkin. Mihin kaiken kaikkiaan tietoja käytetään nyt tai tulevaisuudessa, sitä ei kukaan tiedä. Mailbox eurooppalaisena palveluntarjoajana on hyvä ja varsin edullinen vaihtoehto.

Muun sähköpostin käyttöönotto

Mailboxille on olemassa useita vaihtoehtoja, oletettavasti parempiakin kuin Gmail. Esim saksalainen ja siten tiukan tietosuojan piirissa oleva Tutanota tai sveitsiläinen Protonmail. Myös Hallin seutu ry:n internetpalvelun hintaan kuuluu useita sähköpostiosoitteita, jotka suomalaisina ovat varsin turvallisia. Yhdistyksen hallitus ei vielä ole päättänyt niiden tarjoamisesta esim. jäsenille jäsenetuna.

Jos Suomi24-osoitetta on käyttänyt jossakin palveluissa, pitää muistaa niissä olevat tiedot päivittää, ettei joudu pulaan, kun palvelun salasana unohtuu.

Suomi24:stä sähköposteja voi tallettaa tietokoneelle yksitellen tai ryhmänä. Yksittäisen viestin voi tallettaa klikkaamalla viestin yläreunassa olevaa rivikuvaketta ja valitsemalla Tallenna tiedostoksi.

Viestikansion (esim. Saapuneet viestit) voi tallettaa kerralla. Täppää viestiluettelon yläpuolelta ruutu Valitse kaikki, klikkaa ylälaidassa olevaa rivikuvaketta ja valitse Tallenna tiedostoksi. HUOM! Selaa sivua alaspäin, että kaikki vanhat viestit tulevat näkyviin, sillä vain näkyvillä olevat viestit tallentuvat. Viestit kopioituvat jokainen omaan eml-tiedostoonsa, jonka voi avata sähköpostiohjelmalla tai esim. EML Viewerillä,  joka on ilmaisohjelma.

Yksi tapa siirtää viestit toiseen palveluun on lähettää ne edelleen toiseen osoitteeseen, jossa ne tulevat saapuneiden kansioon. Sieltä viestit voi vaikka edelleen kansioida omaksi ryhmäkseen.

Sähköpostin hajauttaminen

Pääsääntöisesti työnantajat ovat ainakin jollakin tavalla kieltäneet työsähköpostin käyttämisen yksityisviesteihin. Sille ei toki mitään voi, jos työsähköpostiin saapuu yksityisviestejä. Yksityiset vastaukset on kuitenkin hyvä lähettää yksityisestä osoitteesta.

Useamman sähköpostiosoitteen käyttäminen eri tarkoituksiin on aivan sallittu ja toimiva ratkaisu. Esimerkiksi verkkokauppa voi vaatia sähköpostiosoitetta, johon tarkoitukseen voi luoda vaikka kertakäyttöisen sähköpostiosoitteen.

Yleistä sähköpostista

Yleensäkin kannattaa tallettaa vain tärkeät viestit tavalla tai toisella ja tuhota loput - on hyvä aina välillä siivota sähköpostilaatikko. Hävittäminen ei ole aivan täydellinen, koska viestit säilyvät ainakin jonkin aikaa myös palvelun tarjoajien varmuuskopioissa.

Salaamattoman viestin lähettäminen on kuin postikortti, sen lukeminen on mahdollista monille tahoille. Salatun sähköpostin käyttäminen tarjoaa eritasoisia suojauksia ulkopuolisten silmiä vastaan. Salattuja sähköpostipalveluja on tarjolla myös yksityishenkilöille.

Viranomaisten, vakuutusyhtiöiden, pankkien ja vastaavien kanssa asioitaessa kannattaa käyttää näiden omilla sivuilla olevia viestimiskeinoja, jotka ovat huomattavasti turvallisempia kuin tavallinen sähköposti.
Sähköpostin tärkein turvatekijä on kuitenkin salasana, jonka tulee olla riittävän turvallinen ja vain omassa tiedossa.

Missään tapauksessa ei kannata käyttää samaa salasanaa sähköpostissa ja eri palveluissa. Internetissä on julkisesti nähtävissä miljoonia tietomurtojen seurauksena julkiseksi tulleita käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmiä.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer