Kuvauskisa ja tulorekisteri

Lainsäätäjä määräsi 2019 alusta käyttöön tulorekisterin ja samalla poistui palkintojen 100 euron ilmoittamisraja. Vuoden 2019 tilintarkastajat tai toiminnantarkastajat joutuvat vastuullisina varmistamaan, että yhdistykset ovat hoitaneet kilpailujen ja arpajaisten palkintojen suhteen velvoitteensa oikein. Verottaja tarkensi vuoden aikana ohjeistusta, että ihan jokaista mitalia ei tarvitse ilmoittaa, vaan raja on suunnilleen ”kahvipaketissa” ja ”lippalakissa”, mutta selkeää ohjetta ei annettu.  

Kesäkuussa 2019 Suomen Olympiakomitean järjestöpäällikkö Rainer Anttila kommentoi Taloustaidon haastattelussa, että ilmoittamisvelvollisuus ja tulorekisteri ovat eniten hämminkiä urheiluseurojen keskuudessa aiheuttanut veroasia pitkään aikaan. Esimerkiksi kilpailujen palkinnosta voi vähentää hankkimiseen kohdistuvan osallistumismaksun ja matkakulut ja näin niistä ei juurikaan edes kerry veroja. Hyödyttömän byrokratian poistamiseksi myös Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela toivoi esimerkiksi 100 euron rajaa verotettaville palkinnoille.

Hallin seutu ry:n kohdalla  tulorekisteri tuli huomioitavaksi, kun luvattiin palkintoja valokuvauskilpailussa. Tarkoitus oli jakaa pizzalahjakortti palkintona kuvakisan voittajalle ja arpoa toinen äänestäjien kesken.

Yhdistyksellä ei ole mitään syytä olla noudattamatta lakia. Oheinen kaavia selventää, miten palkitseminen tapahtuu tulorekisterilain mukaisesti. Huom. Kaavion Arvonta-puolella ei oteta kantaa poliisilta tarvittavaan arpajaislupaan.

Kuvaajalle palkinto tulee osaamisen perusteella. Jos palkinnon arvo on enemmän kuin ”kahvipaketti”, yhdistyksen tulee ilmoittaa se tulorekisteriin. Yhdistyksen pizzalahjakortti olisi siis ilmoitettava tulorekisteriin ja olisi palkittujen verotettavaa tuloa.

Äänestäjien kesken palkinto arvotaan. Koska arvontaan voi osallistua ilmaiseksi, ei poliisin lupaa tarvita, mutta verottajan määritelmä ”satoja mahdollisia” voittajia ei täyty. Vaihtoehto on siis pienentää palkinnon arvo kahvipakettiin tai ilmoittaa se tulorekisteriin.

Jos palkinto ilmoitetaan tulorekisteriin, pitää selvittää palkinnon saajan henkilötiedot. Tästä verottaja ohjeistaa, että ”Se, miten henkilötiedot palkinnon saajista kerätään, jää kilpailun järjestäjän harkintaan”.

Onko sitten sillä merkitystä, jos lahjoitan lahjakortit yhdistykselle. Verottaja ohjeistaa ”Merkitystä ei ole ilmoittamisen kannalta sillä, onko yhdistys saanut palkinnot lahjoituksena tai sponsorointina vai hankkinut ne omilla varoillaan.”

Onneksi asiassa on järki voittamassa. Syyskuussa Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja useilta toimijoilta.  Lausunnot löytyvät tästä. Lakiin on tulossa muutoksia, joissa mm. viiden päivän ilmoittamisaika pitenee eikä enintään 100 euron arvoisia palkintoja enää tarvitsisi ilmoittaa, elleivät ne liity työ- tai palvelussuhteeseen (eli pienikin palkka tai palkkio ilmoitetaan edelleen). Alkuperäisen lain valmistelussa ei näiltä toimijoilta kysytty tai he eivät antaneet lausuntoja.

Ensi vuonna yhdistys voi taas palkita järkevästi pienillä palkinnoilla! (Jos laki siis menee läpi.)

Rauno Salomäki, Hallin seutu ry / sihteeri

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer