Minne haravointijäte Hallin seudulla?

Hallin seutu ry:n hallitus keskusteli esitetyn kysymyksen johdosta haravointijätteen ja vastaavan sijoittamisesta eritysesti Hallin taajaman alueella. Erityisesti näin syksyllä syntyy puutarhoissa biojätettä kasvien naateista, omenoista, kasvien leikkuusta, puiden lehdistä jne. Kaikilla ei ole takametsää tai riittävää kompostia jätteen kompostoimiseksi omalla maalla. Ongelma koskee myös asuntoyhtiöitä.

Hallitus lähetti kaupungille seuraavanlaisen viestin:

Hallin seutu ry:n hallituksessa keskusteltiin alueen uuden asukkaan kysymyksen johdosta seuraavaa:

Perinteisesti Hallin taajamassa on puutarhajäte (haravointijäte, pensaiden leikkuujäte, puutarhajäte) viety ja viedään monissa tapauksissa kunnan puistoalueille ja vastaaviin paikkoihin. Myös yksityisille alueille on viety luvalla ja luvatta.

https://www.jamsanseutu.fi/a/8efdb339-62e3-4afc-9ed1-a97495db9aca

Joka kevät nousee esiin, että puistoalueille tai kaupungin maalle yleensäkään haravointijätettä ei saa viedä, eikä siihen ole mahdollista saada lupaa. Muodostuvat lehtikompostit aiheuttavat riskin vieraslajien leviämisestä (sekä eläimet että kasvit) ja saattavat aiheuttaa tuoksuja ja muita haittoja mädätessään. Mutta kun muuta paikkaa ei kaikilla ole.

Haravointijätettä voinee viedä Hallin jäteasemalle, jossa se on ilmeisen kallista. Jaetta ei ole eritelty hinnastossa. Salmiselle kuljetus maksaa ja käsittelymaksu on 7 euroa/peräkärrykuorma, mutta siellä jaetta ei oteta mielellään lainkaan vastaan. Käytännössä puutarhajäte menee siis edelleen puistoihin ja metsiin, kun kuljettaminen on ongelma ja monella komposti on tähän liian pieni ja tehoton eikä muuta järkevää paikkaa ole.

Monet kaupungit ovat ottaneet käytännön, että tämän tyyppinen jäte vastaanotetaan ilmaiseksi.

https://www.lsjh.fi/fi/haravointijatteiden-maksuton-vastaanotto-alkaa-15-lokakuuta/

https://www.phj.fi/jatehaku/haravointijate/

https://mustankorkea.fi/2017/04/mustankorkea-vastaanottaa-puutarhajatteet-ilmaiseksi/

https://www.sipoo.fi/fi/asuminen_ja_ymparisto/ymparisto/jatteet/haravointijate_ja_risut

Esitämme, että kaupunki haittojen välttämiseksi osoittaa Hallin seutua koskien paikan, johon haravointijäte ja vastaava olisi mahdollista veloituksetta toimittaa.

Terveisin Rauno Salomäki

Hallin seutu ry, sihteeri


Viestin lähettämisen jälkeen tavoitettiin Pauli Vakkila, joka kertoi, että myöskään Hallin jäteasemalla ei mielellään oteta vastaan puutarhajätettä, vaan se olisi vietävä Salmiselle.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer