Komealupiini valtaa Hallin tienvarret

Nyt on viimeiset hetket niittää lupiinin kukinnot siementen leviämisen vähentämiseksi. Lupiinin haittavaikutuksia tulee rajoittaa ja leviämistä estää. Erityisesti tänä vuonna lupiinin kukinta ja leviäminen on onnistunut hyvin. Vieraslajien torjuntaa valvovat Ely-keskukset, mutta varsinainen torjunta jää yleensä kuntien, maanomistajien ja talkoolaisten tehtäväksi.

Miksi lupiinia pitäisi kitkeä?

Komealupiini on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Kansallisesti haitallista vieraslajia ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Lupiinin voittokulkua on mahdoton enää kokonaan pysäyttää, mutta sen leviämisen hillitsemiselle on hyvät perusteet.

Lupiini heikentää myös kulttuurimaisemia valtaamalla alaa vanhoilta koristekasveilta. Viime aikoina se on alkanut levitä myös hiekkapohjaisille mäntykankaille. Lupiini sitoo juurinystyröillään typpeä ilmasta rehevöittäen kasvupaikkaansa. Kasvi on myrkyllinen sisältämiensä alkaloiden vuoksi. Se vaikuttaa päiväperhosiin, sillä se ei kelpaa toukille eikä aikuisille perhosille ravinnoksi.

Miten lupiinia rajoitetaan?

Lupiini leviää tehokkaasti siemenistä ja maaperään kertyneestä siemenvarastosta nousee uusia taimia useiden vuosien ajan. Monivuotisella lupiinilla on pystyjuurakko, eikä se leviä kasvullisesti rönsyjen avulla. Lupiinin hävittäminen vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä, sillä torjuntatyö vie vuosia.

Lupiini kannattaa ennen kukinnan päättymistä niittää tai katkoa ja kerätä lupiinin kukinnot. Niittojätteitä ei saisi jättää maaperään. Lupiinit voi kompostoida tai peittää muovilla kasaan maatumaan.

Teiden (pl- moottori- ja moottoriliikennetiet) varsilla lupiineja saa katkoa ja kerätä jokamiehenoikeuksien perusteella, mutta varsinainen juurien kitkeminen tai kaivaminen vaatii luvan. Tienvarren torjuntatalkoille luvan voi kysyä Liikenteen asiakaspalvelusta

Hallin seutu ry ehdottaa, että jokainen ryhtyisi toimii oman lähiympäristönsä lupiiniesiintymien kuriin saamiseksi. Kukka katkeaa helposti ja jokainen näin kerätty siemen on poissa tulevien vuosien harmista. Jospa taloyhtiöissä tai asuinalueille järjestettäisiin talkoita kukintojen keräämiseksi tai koko kasvien kitkemiseksi?

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer